Дирекција за заштита на лични податоци

Сакав да се информирам кои ми се правата ако во некоја државна институција не ме пуштат да влезам ако одбијам да дадам лична карта или мобилен телефон да ми ги „чува“ портирот додека не излезам, пошто во последно време нон-стоп има информации од Дирекцијата што не учат на нашите права, што ми се допаѓа.

Отидов на сајтот на Дирекција за заштита на лични податоци и око ми фати линкот „Заштита на приватност“.

Почнав да го читам и си реков види баш убаво напишан текст и почна да ми влева доверба дека знаат што прават. Стигнав до претпоследниот пасус:

Сепак, податоците на наште сервери не се чуваат подолго од ??? дена.

Прашалниците и печатната грешка се нивни, не мои. Се насмеав, и си реков тој што го пишувал забравил да праша колку време се чуваат па ај си викам ништо страшно.Продолжив да го читам последниот пасус за колачиња кои страната на Дирекцијата ги праќа и ги чита од мојот прелистувач.

На страната на Дирекцијата има само таков тип на "Cookies" што исчезнуваат по исклучувањето на интернет пребарувачот, за разлика од оние кои остануваат снимени на вашиот компјутер со години, па и децении.

Еј топ! Баш културно од нивна страна што ми праќаат колачиња што истекуваат на крај на сесија и што не ги чуваат со децениии како оние лошите сајтови.

Овој запис беше напишан во оригиналниот УЕБ. Обележи го трајниот линк.