Jabber/Gtalk бот речници од македонските интернет речници

По идеја на Александар направив jabber/gtalk ботови кои на внесен збор пробуваат да му најдат превод од онлајн речниците rechnik.on.net.mk или recnik.365.com.mk и да го вратат на тој што прашал. Интересни се за мобилни jabber IM клиенти.

Еве е листата на ботови кои може да ги додадете како контакти во вашите jabber клиенти (може да се додадат и во Google Chat/Gtalk). Да им прозборите збор по збор и да почекате да ви вратат одговор. Ако го враќаат истиот збор значи не нашле превод.


Бот Јазици
mk2en@jabber.org Македонски - Англиски
en2mk@jabber.org Англиски - Македонски
mk2al@jabber.org Македонски - Албански
al2mk@jabber.org Албански - Македонски
mk2gr@jabber.org Македонски - Грчки
gr2mk@jabber.org Грчки - Македонски
mk2de@jabber.org Македонски - Германски
de2mk@jabber.org Германски - Македонски
mk2sl@jabber.org Македонски - Словенечки
sl2mk@jabber.org Словенечки - Македонски

Можни се неколку подобрувања како на пример да бара прво во едниот па во другиот, на внесесни повеќе зборови/реченица да пробува да ги преведе еден по еден и сл. Затоа еве ја архивата со ботовите jabberrechnici.tar.gz па ако некој сака да ги имплементира тие работи и да дигне свои ботови/или да ми ги даде да ги пуштам јас/ слободно може. :-)

Инаку Google се разбира има подобри речници(т.е. преведувачи) на други јазици.

Овој запис беше напишан во оригиналниот УЕБ. Обележи го трајниот линк.