Анализа на .мк домени и веб сервери поврзани со нив

Од јавно достапните податоци на Марнет и неколку сприптички за проверка на днс/веб серверите направив анализа на регистираните .мк домени.

Анализата содржи колку има регистрирани .мк домени според Марнет, како се зголемувал бројот на регистрирани домени, колку од нив се активни (имаат правилно поставени днс сервери), кои регистранти имаа мајмногу домени, кои сопственици на днс сервери опслужуваат најмногу .мк домени, кои главни домени имаат веб страна, кои веб сервери се користат да ги сервираат веб страните и сл.

На кратко има регистрирано 12773 домени од нив 11073 се активни. 54% од нивните главни веб страници ги опслужува некоја верзија на Microsoft IIS 40% некоја верзија на Apache

Може да го погледнете документот со анализата на регистрирани .мк домени во пдф, или оригиналната OpenOffice верзија..

Дел од скриптите со кои ја правев анализава ги има исто тука.

п.с. 2006 година УСАИД и Метаморфозис направиле слична анализа. Можда требаше да направам гугл срч пред да ја правам за да направам споредба со тие податоци, ама ај друг пат.

Овој запис беше напишан во оригиналниот УЕБ. Обележи го трајниот линк.