Perspectives project – HTTPS подобрено и проширено

Дали знаеш дека твојот интернет прелистувач слепо им верува на над 650 CA (авторитети за сертификати) за да ти потврди дека https://gmail.com навистина е Gmail.com на Google серверите?

Тоа значи дека било кој од тие 650+ авторитети може да издаде сертификат зa gmail.com и твојот интернет прелистувач нема да ти пријави никаква грешка ако отидеш на сајтот што се преставува како gmail.com.

Perspectives проектот има цел да ја децентрализира проверката. Идејата е дека секој пат кога ќе посетиш некој https сајт, твојот прелистувач ќе ги праша Notary серверите (распоредени на различни локации) дали тие го гледаат истиот сертификат и колку време го гледале. Тоа ти потврдува дека никој помеѓу тебе и сајтот не ти го декриптира и изменува/гледа сообраќајот.

Ако сакаш да го користиш има додаток за Firefox.

Интересно кај Perspectives проектот е што има working верзија на notary сервер vo Python кој можеш сам да си го подигнеш ако нејќеш (или неможеш) да ги користиш постоечките 6 Perspectives notary сервери.

Јас неможам од сите места каде што сурфам да ги користам тие Notary сервери бидејќи опслужуваат на tcp 8080. Си подигнав свој сервер кој слуша на tcp 80. Ако сакаш можеш слободно да го користиш, ставајќи го како Notary сервер следново во додатокот за Firefox:

glisha.webfactional.com/perspectivesnotary
-----BEGIN PUBLIC KEY-----
MIHKMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4G4ADCBtAKBrAFFBupTSd/AtfkxMh3M53GhiAr1
C2uCJJmPQHoOzFqkYDziHCekm55uEPrKOiri3qOfHdDB7zYUAHBv7bA5ozhaA+3y
JdJ6V97u4wxuPOy+IsojK2JHAgKhvF/I5d9l6d4b3fZqzeRNhlaMI20SZlleSzVL
XKgsrK+EQUfRunS1NzlZtl657noMM/MirWkfpc3iYnqX+7bkEDO5cm8PsA27BUMS
nujfPWDgVHUCAwEAAQ==
-----END PUBLIC KEY-----

Овој запис беше напишан во безбедност и тагиран , , , , . Обележи го трајниот линк.