Авторска архива: glisha

Тивок биторент клиент

Сега имам тивок биторент клиент за по дома. Клучниот збор е тивок. За да симнам некој торент немора да имам упалено компјутер со напојување од катаљарда децибели. На TP-Link рутерот врзувам usb стик на кој се симнуваат торентите, преку samba … Читај повеќе

Објавено во интернетот, хаклаб | Comments Off on Тивок биторент клиент

Горната лента на time.mk и blogirame.mk е лоша

Time.mk и blogirame.mk се интересни сајтови кои агрегираат содржини низ интернет.мк и ги класифицираат, што овозможува поголема публика. И двата неспорно додаваат вредност на мојот сајт ако го има на нивните страници. Но, кога некој посетител ќе кликне на линк … Читај повеќе

Објавено во интернетот | Comments Off on Горната лента на time.mk и blogirame.mk е лоша

Земи си ги gmail пораките локално

Да си ги имаш пораките од gmail локално за backup: Овозможи POP3 на Gmail Штиклирај го Enable POP for all mail (even mail that’s already been downloaded) за да може да ги симнеш сите пораки. Инсталирај fetchmail и postfix Pacman … Читај повеќе

Објавено во backup | Comments Off on Земи си ги gmail пораките локално

Анализа на .мк домените

Незнам зашто ми е ова интересно, но во 2008 ја направив анализава на .мк домените, после тоа и сајтот кој ги кажува новорегистрираните .мк домени дента достапен на domejn.ot.mk. Сега после 4 години во Хаклаб направив повторно анализа на .мк … Читај повеќе

Објавено во хаклаб | Comments Off on Анализа на .мк домените

Постоечка инсталација на Archlinux на енкриптиран диск со dm-crypt и LUKS

Имам постоечка инсталација на Archlinux и сакам да ја конвертирам за целиот root диск да биде енкриптиран. /boot ќе остане неенкриптиран, root-от и /home ќе бидат врз LVM кој е врз енкриптирана партиција. Во кратки црти на систем бутиран од … Читај повеќе

Објавено во безбедност | Comments Off on Постоечка инсталација на Archlinux на енкриптиран диск со dm-crypt и LUKS

Perspectives project – HTTPS подобрено и проширено

Дали знаеш дека твојот интернет прелистувач слепо им верува на над 650 CA (авторитети за сертификати) за да ти потврди дека https://gmail.com навистина е Gmail.com на Google серверите? Тоа значи дека било кој од тие 650+ авторитети може да издаде … Читај повеќе

Објавено во безбедност | Означено со , , , , | Comments Off on Perspectives project – HTTPS подобрено и проширено