Архива за категоријата: безбедност

Постоечка инсталација на Archlinux на енкриптиран диск со dm-crypt и LUKS

Имам постоечка инсталација на Archlinux и сакам да ја конвертирам за целиот root диск да биде енкриптиран. /boot ќе остане неенкриптиран, root-от и /home ќе бидат врз LVM кој е врз енкриптирана партиција. Во кратки црти на систем бутиран од … Читај повеќе

Објавено во безбедност | Comments Off on Постоечка инсталација на Archlinux на енкриптиран диск со dm-crypt и LUKS

Perspectives project – HTTPS подобрено и проширено

Дали знаеш дека твојот интернет прелистувач слепо им верува на над 650 CA (авторитети за сертификати) за да ти потврди дека https://gmail.com навистина е Gmail.com на Google серверите? Тоа значи дека било кој од тие 650+ авторитети може да издаде … Читај повеќе

Објавено во безбедност | Означено со , , , , | Comments Off on Perspectives project – HTTPS подобрено и проширено