Архива за категоријата: оригиналниот УЕБ

Wifi мрежи во Скопје

Благодарение на Стама кој ми позајми NaviLink Bluetooth GPS, бидејќи мојот USB неможеше да види доволно сателити си ја испробав желбата за мапирањ Читај повеќе

Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on Wifi мрежи во Скопје

Ново регистрирани .мк домени

По идеја на Дамјан еве мал сајт кој ги кажува
ново регистрираните .мк домени денеска.

Значи сајтот domejn.ot.mk ги листа
денешните регистри Читај повеќе

Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on Ново регистрирани .мк домени

РСС канали за time.mk

time.mk е интересен сајт кој ги
собира вестите од мејнстрим интернет медиумите во Македонија и
автоматски ги групира. За жал Time.mk сеуште н Читај повеќе

Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on РСС канали за time.mk

Анализа на .мк домени и веб сервери поврзани со нив

Од јавно достапните податоци на Марнет и неколку сприптички за проверка на днс/веб серверите направив
анализа на регистираните .мк дом Читај повеќе

Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on Анализа на .мк домени и веб сервери поврзани со нив

Дали е Велигден?

Малку си поиграв и еве еден обид да помогнам на учениците од основните училишта кои оваа година почнаа да учат веронаука. Направив мало с… Читај повеќе

Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on Дали е Велигден?

Jabber/Gtalk бот речници од македонските интернет речници

По идеја на Александар направив jabber/gtalk ботови кои на внесен
збор пробуваат да му најдат превод од онлајн речниците rechnik.on.net.mk
или recnik.365.c… Читај повеќе

Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on Jabber/Gtalk бот речници од македонските интернет речници

Bluetooth сервис за добредојде во канцеларија

Во Рамстор и пред Бисер имало демек bluetooh зона и на сите мобилни во
близина им праќало разни сликички.
Направив мало python програмче… Читај повеќе

Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on Bluetooth сервис за добредојде во канцеларија

Дирекција за заштита на лични податоци

Сакав да се информирам кои ми се правата ако во некоја државна институција не ме пуштат да влезам ако
одбијам да дадам лична карта или … Читај повеќе

Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on Дирекција за заштита на лични податоци

Брз хак на planet.softver.org.mk

Постов е за тие што ја читаат
планетава преку РСС да приметат
дека има нова работа. 🙂
Брз javascript хак кој овозможува за тие што ја сле… Читај повеќе

Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on Брз хак на planet.softver.org.mk

Записничарот на #lugola

Еве го на интернет записничарот за ирц каналот #lugola (на irc.freenode.org)
-> irclogger.softver.org.mk, благодарение на
Дамјан и
Уфо како и за Кајмакот.
Читај повеќе

Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on Записничарот на #lugola