investinmacedonia.com? Лицемерие.

Воопшто не ми е јасно зашто веб страната на кампањава „Invest in Macedonia“ има странски домејн и е хостирана во странство?

Зарем нема доволно хостинг компании во Македонија, или не се квалитетни?

Како владата ќе убеди некој странец да инвестира во Македонија како земја со квалитен ИТ сектор кога таа самата нема довербата за хостирање на домејнот и сајтот?

Плус домејнот е регистриран лично на директорот на Агенцијата за странски инвестиции, а не на име на Агенцијата што исто ми е спорно но на тоа може да му прогледам низ прсти пошто ајде не е ИТ прашање.

Информациите за домејнот на whois.net и за хостинг серверот на ripe.net.

Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on investinmacedonia.com? Лицемерие.

Свежи информации

Бидејќи Микрософт сака да го патентира RSS, ај додека можеме да ги следиме новостите на овој начин, да си ги споделам изворите на свежи информации со вас добри луѓе. А и плус да пишам нешто ради реда тука пред 2007.

РСС новостите ги следам со Гугл читачот, а еве ги и сите канали кои ги следам.

Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on Свежи информации

Флеш видео

Флеш видео иако не е отворен формат, сепак е документиран и со YouTube и Гугл видео стана дефакто стандард за видео на интернет (добро после торренти ;)). Не сум чул дека има слободен флеш плагин за Фајрфокс?

Муабетот ми беше дека има слободни алатки со кои може да се генерира флеш видео од ави. Си играв следејќи го ова упатство и после неколку минути имав флеш видео. Еве најдов едно интересно од Фолтин на Микрософт Визија 2004 за пример.


Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on Флеш видео

Сурфање во стил на BOFH

Барав нешто на Гугл за Ризико и наидов на страницава со пред сè закон идеја! :) Redirector скрипта за squid која ги врти наопачки сликите пред да му ги сервира на корисникот.

Додадов на скриптата и .png сликите да ги врти, и го насочив сквидот на работа неколку часа да оди преку нејзе за определени луѓе (тие што најмногу сурфаат без врска) за да видам какви ќе им бидат реакциите. Тие што одма се пожалија не се интересни пошто и јас неможев да се воздржам од смеење за да ги заебавам повеќе од минута. Ама најмногу ме насмеа тој што си ќутеше цело време зошто се плашел дека ќе му викам дека фатил вирус. :)))


Добро скриптава и не е баш поуздана и е строго за заебанција во контролирана околина. :) А еве уште и slobodensoftver.org.mk и linux.net.mk како изгледаат со сликите наопаку.

Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on Сурфање во стил на BOFH

Денеска сме 286.

Денеска сме 286. Утре денот ќе стане 32 битен и ќе биде 386. Задутре 486-ка. :)

Не ми текна мене ова, го прочитав на Слешдот. :-)

Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on Денеска сме 286.

Професионално новинарство, мало морген.

Какви ли само глупости лупаат нашиве новинари за темите кои не ми се познати.Кога немаат никакви филтри по медиумите за новинари, освен послушност и сензационализам... (dnevnik.com.mk)

Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on Професионално новинарство, мало морген.

Монопол, не благодарам.

Денеска од Телеком ми го исклучија телефонот дома бидејќи не сме платиле две телефонски сметки. Нивно право. Ама чувството дека и покрај тоа дома сеуште имам интернет т.е. не сум отсечен од останатиот дел од Македонија/Светот е прекрасно! ;-)

Не дека не сум задоволен од Телекабел, ама бидејќи сеуште немам друга алтернатива покрај Телекабел и Телеком неможам да кажам дека ја имам слободата - но светлината на крајот на тунелот се гледа и е сè посилна! :)

Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on Монопол, не благодарам.

Аирлија Опенофис.орг.мк

Други слики од екранот..., tar.gz install.

Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on Аирлија Опенофис.орг.мк

Статистика и графикони за .po датотеки

Во пресрет на преведувачкиот маратон, што ќе се случи не оваа среда туку идниот викенд денеска си играв малку со PIL (Python Image Library) и направив малечка скриптичка која ќе ни исцртува графикон колку сме превеле секој ден по часови.

Во духот на Unix конзолните програмите кои прават само по една работа, grafikon.py ќе го зима влезот од текстуална датотека. Оваа датотека ќе се пополнува секој час со извршување на stats.sh bash скриптата која со помош на gettext алатките оди низ сите датотеки и брои колку реченици се преведени, непреведени. И grafikon.py и stats.sh се во датотеки.

Е да, ООО2 има 20984 реченици плус уште 36636 во датотеките за помош. Калкулаторот ми помогна да пресметам дека за да го преведеме OOO2, без помошта, ќе треба 10 маратонци 30 часа да преведуваат по 70 реченици секој час. Должината на речениците е променлива од по шест, седум зборови до само по еден збор, па во целина оваа бројка некако ми изгледа како достижна или па ќе праиме неколку маратони. :)

Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on Статистика и графикони за .po датотеки

QT4:Глиша – 1:0 (прво полувреме)

Ај читам сите му се заблагодаруваат на господ за QT4 ОЈЛ(GPL) верзијата за Windows, па си реков да не останам покус да го пробам.

Пред некој ден си играв нешто и направив набрзинка нешто како конвертер за валути евро<->мкд со намера да го искомпајлирам и за Линукс и за Виндоус. Е ама ова QT за Линукс ми е 3.3.4 па нешто тој за Виндоус ми кака дека ми биле .ui датотеките правени во старо QT, па затоа uic-кот за Виндоус не ми прави како што треба .h и .cpp датотеки бла бла бла...

Во секој случај, барем додека не успеам да го компајлирам и за Виндоус ќе да го ставам да стои тука во датотеки.

Објавено во оригиналниот УЕБ | Comments Off on QT4:Глиша – 1:0 (прво полувреме)